Список захворювань по алфавіту від А до Я

Интересное онлайн

Абсцес зуба: причини, ознаки, лікування

Загальна інформація

Фото абсцес зуба
Абсцес зуба
Абсцес зуба - це серйозне гостре інфекційне захворювання, яке локалізується, як правило, в області кореня зуба.

  Основні причини розвитку абсцесу зуба

  • Різного роду недоліковані стоматологічні захворювання - зуба і т.п.
  • Механічні травми, що призвела до відколу зуба або його перелому
  • Інфекція, передана кровотоком при загальних інфекційних захворюваннях (ангіна, грип і т.д.)
  • Пошкодження шкіри або слизової оболонки порожнини рота
  • Утворення фурункулів на шкірі в області щелеп
  • Занесення інфекції при ін'єкціях (наприклад, під час знеболювання при стоматологічних процедурах)
Дані фактори викликають порушення цілісності зубної емалі, відкриваючи бактеріям шлях до пульпи зуба і розвитку запальних процесів.
Якщо запальний процес вчасно не зупинити, то інфекція згодом може поширитися на утримують зуб в альвеоле тканини періодонтиту і на кістку щелепи, що викличе ще більш серйозні наслідки - наприклад, флегмону порожнини рота.

  Основні симптоми абсцесу зуба

  • Тривала сильна гостра ниючий або пульсуючий біль в зубі
  • Больові відчуття при натисканні на зуб, зокрема при жуванні
  • Підвищення чутливості зуба до температурних подразників (гарячого і холодного)
  • Регулярне відчуття гіркоти у роті
  • Постійне загальне нездужання і відчуття дискомфорту
  • Порушення сну, апетиту
  • Підвищення температури
  • Освіта неприємного гнильного запаху з рота
  • Помітне збільшення шийних лімфовузлів
  • Почервоніння і набряк ясен
  • Освіта на поверхні ясен відкритої виразки з гнійними виділеннями
  • Набряк і набрякання м'яких тканин обличчя в області щелеп
У разі відмирання ураженого кореня зуба в результаті розвитку запального процесу біль у зубі і деякі інші симптоми можуть припинитися. Однак це лише тимчасове зовнішнє поліпшення. Інфекція ж при цьому продовжує активно розвиватися, вражаючи все більш глибокі тканини зуба і щелепної кістки.
Розвиток абсцесу нерідко може привести до самостійного розтину гнійника і прориву гною в порожнину рота або назовні, після чого гострі симптоми зникають, біль згасає, контури особи набувають свій природний вигляд, самопочуття нормалізується.
Дане розвиток подій не повинно заспокоювати пацієнта. Воно означає лише те, що абсцес зуба з гострої стадії переріс в хронічну, що в подальшому може призвести до нових загостреннями і утворенням свищевого ходу.
У зв'язку з цим поява вищеназваних симптомів обов'язково повинно спричинити за собою візит до стоматолога і початок кваліфікованого лікування, навіть якщо якісь із симптомів зникли і болю тимчасово припинилися.

  Лікування абсцесу зуба

Абсцес зуба діагностується досить просто.
Підозра на абсцес зуба може виникнути вже при першому огляді пацієнта за зовнішніми симптомами: біль у зубі (підсилюється при простукуванні), почервоніння і набряк ясен, виразки на яснах, виділення гною і т.д.
У разі необхідності може бути проведена рентгенограма, яка остаточно підтвердить діагноз або виявить якесь інше захворювання зі схожими симптомами.
Лікування абсцесу зуба спрямоване насамперед на усунення вогнища інфекції з метою зберегти зуб і не допустити подальших ускладнень.
Дуже часто при цьому виникає необхідність дренувати абсцес, для чого проводиться процедура проходження кореневого каналу, за допомогою якої крім дренування абсцесу також видаляються некротизовані тканини кореня. Після цього проводиться пломбування зуба і при необхідності - установка штучної коронки зуба.
У деяких випадках, коли інфекція розвинулася досить сильно, небезпека ускладнень сильно висока, а збереження зуба виявляється проблематичним, може бути проведено видалення зуба-джерела інфекції.
Дренаж абсцесу в разі видалення зуба проводиться через альвеолу видаленого зуба.
Ще одним способом лікування абсцесу зуба є дренування абсцесу через надріз на прилеглому до вогнища інфекції ділянці опухлою ясна.
Один з найсучасніших способів лікування абсцесу зуба - застосування низькоінтенсивного лазера, який дозволяє розкрити абсцес і провести його дренування набагато менш болісно, ​​ніж традиційним способом.
З метою придушення інфекції пацієнту під час лікування абсцесу зуба може бути прописаний курс антибіотиків.
Для зняття викликаних абсцесом больових відчуттів і зниження почуття дискомфорту стоматологи рекомендують проводити регулярні полоскання порожнини рота теплим водно-сольовим розчином або приймати анальгетики, які відпускаються в аптеках без рецепта.

  Профілактика абсцесу зуба

Заходи профілактики абсцесу зуба в чому схожі з профілактикою інших стоматологічних захворювань.
Перш за все це ретельна гігієна порожнини рота і своєчасне лікування будь-яких стоматологічних захворювань з метою запобігання їх ускладнень.
Крім того, у випадку механічних травм зуба, що призвели до його розхитування або відколи зубної емалі, необхідно терміново звернутися за консультацією та допомогою до стоматолога з метою запобігання можливого розвитку інфекції.

2 коментарі:

Jonny сказав...

Добрий день!

Jonny сказав...

Захворювання зубів це дуже шкідлива проблема! Потребуе негайного втручання лікаря. Мені здается що в мене теж така хвороба що Ви описали. Скажіть, у Вас е снижка на стоматологію Призма: http://prisma13.com/ ? Мені потрібно негайно перевіритися! Що Ви на це скажете?

Популярне за день