Список захворювань по алфавіту від А до Я

Интересное онлайн

Абсцес мозку: симптоми, лікування, причини, ускладнення

Що таке абсцес мозку? 

Фото абсцес мозку
Абсцес мозку

 

Абсцес мозку - це обмежене скупчення гною в речовині мозку, частіше в його білій речовині. В етіології основне значення мають Отогенні (середнє або внутрішнє вухо) гнійні процеси, вогнепальні поранення голови (у військовий час) і гематогенні гнійні метастази. Метастатичні (в 25% випадків множинні) абсцеси зобов'язані своїм походженням в першу чергу гнійним процесам в легенях (абсцеси, емпієми, бронхоектазів), рідше зустрічаються гнійні метастази в мозок при виразковому ендокардиті, остеомієліті кісток, тривалих флегмонах.

Зміни в мозку при абсцесі

У початковій фазі захворювання патоморфологічні зміни виявляються у вигляді осередкового гнійного менінгоенцефаліту. При легкому перебігу процесу, малою вірулентності мікроба і хорошою імунобіологічної реакції з боку організму загоєння йде порівняно швидко з утворенням рубця. Однак нерідка енцефаліт має затяжний перебіг, при цьому виникає порожнина, наповнена гноєм, навколо порожнини утворюється щільна капсула, товщина якої може доходити до 8-10 мм. В середньому для освіти капсули потрібно 4-6 тижні. Подібна інкапсульовані порожнину може існувати тривалий час без клінічних проявів.

Симптоми абсцесу мозку, протягом

Клінічна картина характеризується загальномозковими і вогнищевими ознаками, а в гострій стадії - общеінфекціонние. Початок хвороби зазвичай супроводжується високою температурою, лейкоцитозом, головними болями, блювотою, брадикардією, оглушення. Осередкові симптоми залежать від локалізації абсцесу. При Отогенні абсцеси вогнище локалізується найчастіше в скроневій області або в мозочку. При рідко зустрічаються риногенних абсцесах гній з придаткових пазух поширюється в лобові частки мозку.
Не слід випускати з уваги, що іноді абсцес локалізується не на боці отиту, а на протилежній. Менінгеальні явища відзначаються при близькості процесу до оболонок. Спинномозкова рідина в гострій стадії запально змінена, а в хронічній, частіше нормальна. Нерідко слідом за гострої менінгоенцефалітіческой стадією слід ремісія, яка змінюється фазою наростання вогнищевою і загальномозкової симптоматики, як при пухлини мозку. Тривалість захворювання іноді досягає декількох років.

Ускладнення абсцесу мозку

Найбільш небезпечним ускладненням є прорив абсцесу в субарахноїдальний простір і шлуночки, що може мати місце в будь-якій стадії хвороби.

Діагностика абсцесу мозку, дослідження

Діагноз абсцесу мозку грунтується на даних анамнезу (гострий початок, висока температура, наявність отиту, бронхоектазів та інших осередків гнійної інфекції), клініки і контрастних методів дослідження.
Можливість розвитку абсцесу мозку в клінічній картині гнійного менінгоенцефаліту робить особливо актуальною в даній ситуації повторну ехоенцефалографія. Виявлення значного зсуву серединних структур (при супратенторіальні локалізації процесу) надійно веріфіцірует освіту гнійника. Значимість ехоенцефалографії у подібних хворих обумовлена ​​й тією обставиною, що своєчасне виявлення у завантаженого, важкого хворого зсуву дозволяє утриматися від люм-бальною пункції, Саме люмбальние пункції при лікуванні гнійного менінгіту, маскує освіту гнійника, досі ще іноді є причиною катастрофи через наступаючого слідом за пункцією утиску стовбура мозку тенторіальних грижею (при скроневій абсцесі) або мигдаликів мозочка у великому потиличному отворі (при абсцесі мозочка).
У всіх випадках, коли підозрюється абсцес мозку, показана ангіографія.
Так звані Криптогенні абсцеси мозку, що не мають зазвичай гострій стадії, клінічно не відрізняються від пухлини мозку або субдуральної гематоми. Зокрема, подібне пухлиноподібне протягом спостерігається при абсцесах, що виникають у хворих з вродженими вадами серця.

Лікування абсцесу мозку, прогноз

Лікування абсцесу мозку хірургічне. До і після операції показані масивні дози антибіотиків і дегідратірующіе препарати. Прогноз залишається серйозним, до теперішнього часу смертність навіть в умовах своєчасного втручання перевищує 30%. У чималого числа хворих зберігається значна резидуальная вогнищева симптоматика.

Немає коментарів:

Популярне за день