Список захворювань по алфавіту від А до Я

Интересное онлайн

Більмо абсцес на оці - лейкома, помутніння, рубцеві зміни рогівки

Більмо, абсцес ока - досить часта проблема, тому що рогівка, будучи зовнішньої тканиною очі, частіше пошкоджується через травми, опіків та інфекцій.

Помутніння рогівки завжди погіршує зір

Симптоми ураження рогівки: світлобоязнь, сльозотеча, "червоне око". Помутніння рогівки, або більмо, завжди помітно, бо вона набуває білий колір - або це рубець, або рогівка мутніє повністю. В залежності від того, чи постраждала вся рогівка, або якась її частина, зір буде погіршуватися в більшій чи меншій мірі. Бувають рубцеві зміни рогівки, що теж називається більмом. Якщо ці зміни не центральні, знаходяться на периферії, вони можуть спотворювати зір і з'являється астигматизм. Значно сильніше страждає зір, якщо зачеплена центральна, оптична частина рогівки.

Травма може призвести до утворення більма на оці

Перед помутнінням рогівки завжди є якась передісторія, просто так вона помутніти не може. Найчастіше це або травма, або опік, або вірусна і інша інфекція, або виразка рогівки, або попередня операція.

Що відбувається

Будь-які пошкодження рогівки - нешкідлива подряпина або травма гілкою в лісі, смітинка - можуть створити умови для появи виразки рогівки: порушується поверхневий шар - епітелій, потім до пошкодження може приєднатися бактеріальна інфекція, яка "роз'їдає" товщу рогівки і формує виразку. Потім виразка перетвориться в рубець - більмо.
Можливо помутніння рогівки вірусної етіології. Банальний вірусний кон'юнктивіт може викликати це захворювання, якщо він перейшов у кератокон'юнктивіт, тобто запалення рогівки.
Існує безліч причин для помутніння рогівки після операції на оці. Зсередини рогівка покрита ендотеліальними клітинами, які не регенерують: якщо вони пошкоджені, то більше не відновлюються. Кількість цих клітин з роками втрачається. Можлива ситуація, при якій спочатку недостатнє у людини кількість ендотеліальних клітин і проведена операція з приводу катаракти декомпенсіруются рогівку, тобто клітин настільки мало, що виникає дифузна дистрофія рогівки - вона повністю каламутніє.

Як лікувати

На поверхні рогівки знаходиться велика кількість нервових закінчень, руйнування епітелію як би "оголює" їх, в результаті з'являються біль, світлобоязнь, сльозотеча, почервоніння. Спеціальна захисна контактна лінза полегшує цей стан, проте на перебіг хвороби ніяк не впливає. Консервативним шляхом (таблетками, терапією) захворювання також не лікується.

Більмо на оці лікується тільки хірургічно

Існує два варіанти хірургічного лікування рогівки. В одному випадку робиться наскрізна пересадка рогівки, при якій забирається частина рогівки і пересідає донорська разом з ендотелієм. У другому випадку, за новою методикою, на донорський замінюється тільки внутрішній шар рогівки, на якій знаходиться ендотелій. Ця операція більш щадна.

Профілактика

Уберегти очей від помутніння рогівки після якої-небудь травми або перенесеної інфекції можна тільки за рахунок спрямованого лікування захворювання, яке призводить до утворення більма. Для цього необхідно при будь-якому ураженні очі звертатися до офтальмолога і лікувати будь-яку травму, яку інфекцію, будь запальне захворювання.

 

Немає коментарів:

Популярне за день